Ο νομός Μεσσηνίας πρωτοστάτησε στον Αγώνα της ελευθερίας, με οπλαρχηγούς και πολιτικούς που προέρχονταν από τα συγκεκριμένα μέρη και με απογόνους τους που πρωταγωνιστούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας έως και σήμερα. Παραμονές της Επανάστασης του 1821, όπου επικρατούσε επαναστατικός αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο και ενώ είχε αποφασιστεί η έναρξη της Επανάστασης, η Μεσσηνία συνεισέφερε με ένα πλήθος οπλαρχηγών και αγωνιστών που είχαν μυηθεί στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Παπατσώνης και πολλοί ακόμη.
Η διοργάνωση τιμά τους μεγάλους αυτούς ήρωες του 1821 που πρωτοστάτησαν στις μάχες του Αγώνα και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη δε στιγμή στην ιστορία της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας ήταν η απελευθέρωση της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821, όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί, με τη συνδρομή των Μανιατών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, εισήλθαν στην πόλη και την απελευθέρωσαν.
Η διοργάνωση αναδεικνύει τις αξίες των ηρώων που κάλυπταν πεζοί μεγάλες αποστάσεις για να πολεμήσουν και να μετακινηθούν, με ιδιαίτερο σθένος και αυταπάρνηση, ταυτίζοντας τες με αξίες που εντοπίζουμε σήμερα στο τρέξιμο υπεραποστάσεων. Το τρέξιμο άλλωστε, είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ένα αγώνας υπεραπόστασης απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από τον αθλητή σε σχέση με τις μικρότερες αποστάσεις, όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά και διανοητικά. Ιδιαίτερα δε ένας τέτοιος αγώνας στα βουνά, προσφέρει στον αθλητή τη δυνατότητα να βιώσει καταστάσεις που κανένα άλλο δρομικό αγώνισμα δεν μπορεί να του προσφέρει. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όπως και η ανταμοιβή. Στο Run Messinia ουσιαστικά δεν αναμετριέται ο κάθε αθλητής με τους συναθλητές του, αλλά με το ίδιο το βουνό και τη φύση καθώς και τα δικά του προσωπικά όρια. Η διοργάνωση ήρθε για να αναδείξει τη σημασία του να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να συνεχίζουμε, αξίες συνώνυμες με αυτές της Επανάστασης του 1821 και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας. Όπως οι αθλητές θεωρούν αδύνατο το επίτευγμα των 10 συνολικά μαραθωνίων, μέσα σε 10 ημέρες, το ίδιο αδύνατη θεωρούσαν ιστορικά και το αποτέλεσμα της Επανάστασης.